До 11 часа днес бяха обработени 54 заявления за отпускане на

...
До 11 часа днес бяха обработени 54 заявления за отпускане на
Коментари Харесай

Първите 54 заявления от сдруженията за общинско подпомагане в Сливен бяха приети за броени часове

До 11 часа през днешния ден бяха обработени 54 заявки за разпределяне на финансова помощ от Общината на сдружения на притежателите, заяви на конференция кметът на Сливен Стефан Радев.

Документите са подадени от представителите на сдруженията, които още в неделя чакаха ред пред сградата на администрацията. До края на деня ще има изясненост каква е приблизителната стойност на декларираните суми за подкрепяне, на база на която ще се направи предложение за смяна в бюджета на мярката.

Финансовата поддръжка от Общината е за енергийното проучване на жилищните здания, което е наложително при кандидатстването по националната стратегия за гратис саниране. Гласуваният от Общинския съвет бюджет за подпомагането е в размер от 300 000 лв.. Заради огромния интерес кметът съобщи още нощес, че на идното съвещание на Общинския съвет на 26 януари ще предложи сумата да бъде увеличена.

 „ Надявам се Общинският съвет да поддържа и това предложение. Идеята за подкрепяне на сдруженията пристигна след първата ни среща с домоуправителите, когато към момента имаше единствено насоки за кандидатстване и срокът беше извънредно къс – на 15 февруари трябваше да бъдат подготвени енергийните обследвания. Предприехме мярката за подкрепяне, с цел да подтикваме процеса. Радвам се, че има наистина широк отзив и има доста сдружения, които са подготвени да се включат. Още през цялото време имахме настройка за увеличение на сумата при огромен интерес “, сподели Стефан Радев.

Той акцентира, че задачата е да се увеличи конкурентоспособността на нашата община, с цел да се приближи до тавана на финансовите средства, които се отпускат за всяка община по националната стратегия.

„ Хората не би трябвало да остават с неверни усещания и упования. Националната стратегия е с стеснен бюджет – 1 милиард лв. по първия стадий, за цялата страна. Въведени са тавани на сумите за обособените общини и за нашата тя е 30 милиона лв.. Това обаче не значи, че има 30 милиона, а че може да се стигнедо 30 милиона лв. най-много. Предполагам, че повечето  сдружения го схващат, само че разяснявам, с цел да няма неверни упования. Тоест, в случай че ние можем да подпомогнем оптимален брой сдружения в общината, то няма по какъв начин и не можем да увеличим бюджета националната стратегия. Можем да увеличим възможностите ни да са повече и повече блокове да аплайват. Това е самобитно съревнование сред сдруженията от цялата страна и можем да имаме триумф единствено, в случай че действаме като тим и покачваме възможностите като цяло на община Сливен “, добави кметът.

Той се надява, че наличието на представители на политически партии на опашката от чакащи няма да е причина за политически спекулации, тъй като би трябвало цялата община да работи като тим. 

 Важно е притежателите на жилища да знаят, че даже и да не бъдат утвърдени техните здания, ще получат значими документи от обследването, което Общината подкрепя. С енергийното проучване и техническия паспорт ще може да се кандидатства и по последващи стратегии, а минимум ще остане техническият паспорт, който е наложителен за постройките, въпреки и периодите да бяха отлагани.

Документи за общинското подкрепяне се подават от през днешния ден до 27 януари – петък.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР